De lumske vannskadene
De av oss som har baderom som ble bygd på 1970- 80 og 90-tallet, er ekstra utsatt for vannskader. Om badene ser aldri så pene ut, så antas det at mellom 60 og 80 prosent av badene fra denne perioden har vann- eller fuktskader.
Huseierforsikringen dekker ikke disse skadene, fordi det dreier seg om forhold som har utviklet seg over tid. Alle som sitter i boliger som er noen tiår gamle, gjør derfor lurt i å sjekke våtrommene ekstra nøye – selv om alt tilsynelatende virker normalt på overflaten. Å rive ned eksisterende vegger og tak er ofte eneste muligheten for å avdekke lumske fukt- og vannskader. Dersom man skal komme skadene til livs, er det som regel ingen vei utenom disse inngrepene.
Baderommet har mer og mer gått over til å være et «komfort-rom,». De fleste i dag stiller helt andre krav til hvordan badet skal være enn for bare noen få år siden. Endrede badevaner stiller dessuten helt nye krav til hvordan et moderne bad bør bygges opp og utformes. De badene som fungerte godt for noen tiår siden, får nå altfor stor og kontinuerlig belastning av bade- og dusjglade familiemedlemmer. Tidligere trodde vi også at flislagte gulv og vegger var vanntette. Men dette er slett ikke tilfelle. Og da gjelder det å ta sine forholdsregler.
Totalrenovering?
Om det viser seg at badet trenger en total renovering, bør første skritt være å kontakte en «våtromsekspert». Den som skal pusse opp et baderom, bør vite hva han begir seg ut på. Få en fagmann til å ta en rask befaring, og du får en verdifull orientering over hva du kan gjøre selv, og hva du bør overlate til fagfolk.
I følge Nyttbadoslo.no er det også viktig at det settes opp en nøyaktig plan for rekkefølgen av de ulike utbedringene som må gjøres. Å vente på at badet står ferdig kan bli en påkjenning for små og store.
Det er derfor viktig å gjøre ventetiden så kort som mulig, blant annet ved å sørge for at de forskjellige arbeidsoperasjonene skjer i riktig rekkefølge og ikke kolliderer med hverandre. – Jeg anbefaler alltid å sette bort koordineringsansvaret til et av firmaene som skal delta i oppussingen. Med fire-fem forskjellige håndverkere – rørleggere, elektroinstallatører, flisleggere osv – er det ofte vanskelig å få samkjørt dette arbeidet tilfredsstillende.
Avtal derfor hva som skal gjøres med et av håndverkerfirmaene, få et prisoverslag, og overlat deretter ansvaret for den videre framdriften og kontakten med de forskjellige håndverkerne til dette ene firmaet, råder nyttbadoslo.no. På denne måten kan du også forsikre deg om at alt arbeidet utføres i henhold til Byggebransjens Våtromsnorm (BVN).
Dette er en tverrfaglig norm som illustrerer og beskriver hvordan våtrom skal utføres når det gjelder elektriske anlegg, sanitæranlegg og bygningsmessige detaljer.
Kvalitet og trivsel
Ikke minst i forhold til forsikringen er det avgjørende at den som utfører arbeid på våtrom kjenner til de krav som stilles både til produkter, løsninger og den som utfører arbeidet.
Hva bør du så prioritere for at badet skal framstå som det «komfort-rommet» du ønsker deg? Her vil selvfølgelig både økonomi, smak og plasshensyn spille inn. For noen er drømmen et boblebad, for andre er det kanskje et moderne steambad. Atter andre er mest opptatt av det estetiske og ønsker seg det mest luksuriøse interiøret, mens noen velger å telle penger.
Uansett hvilke løsninger man velger, så viser det seg imidlertid at det fort kan bli dyrt å kjøpe billig når det gjelder baderom. Dette gjelder spesielt de løsningene som går på varme og ventilasjon, elementer som er med på å redusere den nådeløse fuktbelastningen dagens bad utsettes for.
Varmekabler i gulvet - reduserer fuktigheten
I praksis viser det seg at det er svært vanskelig å plassere ovner på et bad. Derfor vil varmekabler i gulv være både hensiktsmessig og mest komfortabelt for de aller fleste. I tillegg til at du hver dag vil sette pris på denne komforten, hjelper det oppvarmede gulvet til å redusere fuktigheten.
Dersom du ikke tar denne investeringen med det samme, kan du raskt komme til å angre. For varmekabler er vanskelig og dyrt å legge inn etter at du først har pusset opp. – Varmekabler trekker heller ikke så mye strøm som mange tror. Hovednormen i dag er en wattsyrke begrenset til 150W per kvadratmeter. Utgiftene til oppvarming avhenger selvfølgelig av hvor mye du fyrer, og ved hjelp av en termostat kan kostnadene holdes nede på enkelt vis. Varmekabler kan dessuten kombineres med enkle Enøk-tiltak, som for eksempel redusert varme i perioder av døgnet, legger han til.
Dersom du ikke tar denne investeringen med det samme, kan du raskt komme til å angre.
Nyttbadoslo.no
Tenk brannsikkerhet
Godkjente elektriske varmekabler punktlimes som regel direkte på underlaget. Det er svært viktig at underlaget ikke er brennbart, noe en elektroinnstallatør raskt vil kunne fastslå. Tregulv med belegg anses i denne sammenheng som brennbar gulvkonstruksjon, mens belegg lagt på betong/støp anses som brannsikkert. Ved legging av varmekabler på brennbart materiale, må det være lagt minimum 5 mm brannsikkert materiale under kablene. De elektriske installasjonene må dessuten være utført av en autorisert elektroinstallatør.
Når det gjelder ventilasjon av baderommet, finnes det i dag en rekke løsninger å velge mellom. En elektroentreprenør vil kunne gi deg nyttige råd om hvilke typer installasjoner som passer best for nettopp ditt bad. Det viktigste i denne sammenheng er at viften du monterer har stor nok kapasitet til både å forsyne badet med tilstrekkelig frisk luft, og til å trekke ut den fuktige luften. Enkle ventiler, slik man nøyde seg med tidligere, duger dessverre ikke lenger.
En elektrisk håndkletørker kan også bidra til å eliminere fuktbelastningen på badet ytterligere. Håndkletørkeren kan dessuten være det som skal til for å holde badet varmt og tørt om sommeren når varmen i gulvet er slått av. Det finnes i dag en rekke forskjellige modeller å velge mellom.
Godt og behagelig lys
Riktig lys er også viktig for trivselen på badet. Han trekker i denne sammenheng spesielt fram innfelte løsninger, som gir et mykt og riktig lys. Såkalt «downlight»-belysning og bruk av halogenpærer, gjerne kombinert med en dimmer, sørger for at fliser og innredningsdetaljer framheves best mulig. Det blir meningsløst å investere store ressurser i «finishen» på badet, hvis detaljene ikke kommer til sin rett. Kombinert med en grønn plante eller to, vil denne typen lys gjøre baderommet svært så trivelig og gi deg en atskillig mykere start på dagen.
Grunnen til at mange vegrer seg for å gjøre noe med slitte bad, er selvfølgelig frykten for hva det vil koste. Og man kan ikke legge skjul på at oppussing av badet fort kan bli en dyr fornøyelse. På den annen side kan det koste enda mer å utsette det som er et stadig tilbakevendende tema rundt mange middagsbord: endelig å få gjort noe med badet.
Harald Olsen er forfatter av tekster hos Nyttbadoslo.no. Harald har stor lidenskap for å pusse opp bad. Ønsker du å spørre Harald noe? Send en mail til: Harald@nyttbadoslo.no