Hos din lokale Byggmakker kan du bestille hvilken dør du enn måtte ønske. Utvalget av kvalitetsdører er enormt, det største problemet er ofte å foreta selve valget. Her skal vi se litt på hvilke dørtyper som finnes. Det er stor forskjell på ytterdører og innerdører. Mens innerdører stort sett har lik temperatur og luftfuktighet på begge sider, og av den grunn kan lages forholdsvis enkle, er ytterdører utsatt for store belastninger. Derfor bygges de opp i flere sjikt som låser hverandre, oftest også med et isolasjonssjikt, og de må i tillegg kunne stå imot innbruddsforsøk. Alt dette gjør sitt til at ytterdørene blir en god del dyrere enn innerdørene.
Ramtredører
Ramtredører er det tradisjonelle, slik dører har blitt laget gjennom generasjoner. De har en avstivende ramme med ett eller flere tverrbord, slik at det dannes fyllinger. Slike ramtre- eller fyllingsdører leveres i et utall varianter, og ramtreet er nesten alltid i furu. Det riktige i eldre hus, ulempen er at treverk arbeider litt.
- På innvendige dører kan den øverste fyllingen (eller store deler av døren) også være i glass. Dette gir fint lys til midtrom som ellers er mørke.
Ytterdøren holder stand
En god ytterdør eller inngangsdør, f.eks. Swedoor, er bygget opp av en rekke sjikt i tre, aluminium og isolasjonsmateriale. En slik konstruksjon gir 100% formstabilitet, og døren påvirkes ikke av svingninger i temperatur eller luftfuktighet.
- Du får en tett dør som aldri slår seg, og som holder kulden ute og varmen inne.
- Dekoren utføres ved fresing av spor i overflaten, eller ved at det limes fast utenpåliggende felt.
- Dørene leveres i mange utgaver, fra rimelige «populærdører» til «eksklusive». Betegnelsen går mer på utseendet enn kvalitet, som for en stor del er den samme.
- Dørene leveres ferdig oljet, grunnet eller malt. Vi anbefaler å kjøpe døren så ferdigbehandlet som mulig, da er grunnlaget lagt for at senere vedlikehold skal bli så lite som mulig.
Innvendige snap-hengsler
En ytterdør er tung, og har alltid tre solide hengsler med bakkantbeslag mot innbrudd, mens innerdøren greier seg med to enkle. På ytterdøren må slagretningen bestemmes allerede når du bestiller, mens innerdøren leveres med løst dørblad og usammensatt karm. Hengslene er slik utformet at du velger slagretning først når døren er i hus og karmen settes sammen. Det er ikke vanskelig å sette sammen karmen:
- Hjørnene tappes i hverandre i utfreste spor. Sett hele karmen løs sammen og se at det stemmer med slagretningen.
- Bor deretter et skruehull i hvert hjørne (pass på at sammenføyningen er tett), sett inn en passende skrue og trekk til.
- Smett døren inn på hengslene. Trekk den fjærbelastede vrider-reilen ut med tang dersom den står feil vei, vend den 180 grader og slipp den inn igjen.
To-fløyet dør?
Mange dører kan leveres to-fløyet. En tofløyet ytterdør passer bare til hus av litt «tyngde», som våningshus og større eneboliger. Utenom et mer «fornemt» utseende, er fordelen at døråpningen blir god og bred når du skal flytte ting ut og inn. En tofløyet innerdør utpreger seg fortsatt til store leiligheter og hus, og kanskje mest inn til spisestuen, hvor «dørene slås opp».
Sidefelt?
Alle ytterdører kan leveres med sidefelt. Et sidefelt med glass er en god løsning for å mer lys inn, og kanskje gjøre døren og inngangen åpen og vennlig. Glassene er – som eventuelle glass i selve døren – utført som tolags forseglet rute, og listet fast. Det er ingen betenkeligheter med slikt glass, med dagens dørlåser kan uvedkommende likevel ikke åpne døren ved å knuse glasset i sidefeltet – hvis ikke nøkkelen står i, da.
Mål og bestilling
En dør leveres i modulmål på hele dm minus 1 cm. Målene regnes alltid ut fra utvendig karmmål, dvs. på «omrammingen» som skal inn i veggen. Vanlige bredder i ytterdører er 89 og 99 cm, høyder 199 og 209 cm. Det må være god plass til justering og dytting, og åpningen i veggen må derfor være minst 1 cm mer enn modulmålet (Eksempelvis 90 x 210 cm).
Husk at du må bestemme slagretning: En høyredør har hengslene synlige på høyre side når du står ute og døren slår mot deg – omvendt med en venstredør.
Montering
Innsetting av den nye døren er godt beskrevet i veiledningen som følger med, iallfall for ytterdørens vedkommende. Her skal vi derfor gi deg noen stikkord:
- Vær nøye, ha god klaring mellom karm og vegg, bruk alltid kiler.
- Kilene må plasseres rett ut for hengslene og rett ut for låsen(e), slik at karmen ikke kan bendes til side.
- Sørg for jevn klaring mellom dør og karm hele veien rundt. Vær klar over at en tredør og karm utvider seg en smule i fuktig vær, trekker seg sammen i tørt. Ta hensyn til dette ved monteringen.
- Fest ytterdøren helst med justerbare karmskruer, innvendige dører med lange treskruer (spikre er greit, men justering senere vanskelig). Bruk ikke monteringsskum!
- Dytt alltid godt med isolasjonsull mellom karm og vegg, og forsegl den. I ytterdør må fugen forsegles med asfaltpapp på utsiden, med bred tape på innsiden.